◄ Back

Hulladékból Termék Kiállítás, Aranykapuóvoda (Hajdúhadház)

KategóriaSzelektívházhozmegy.hu
Last Date 05 05 2013 08:00
Event 02 05 2013 08:00 - 05 05 2013 16:00

Hulladékból Termék Kiállítás

A megelőzéstől kezdve, a szelektív hulladékgyűjtésen át, az újrahasznosításig!

A "Hulladékból Termék" című kiállítás, amelyet az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége hozott létre, folytatja országjáró körútját!

 

A kiállítás már megjelenésében is tükrözi az újrahasznosított anyagok egyik újszerű felhasználási lehetőségét, ugyanis a tárlat installációja maga is kartonpapírból készült (falak, asztalok, fotelek) a Terbe Design jóvoltából. Ez azért is figyelemre méltó, mert közismert, hogy a papír a legnagyobb mennyiségben újrahasznosításra kerülő hulladék, ismételt feldolgozása során például karton- és hullámpapír készül, amely a csomagolóipar számára nélkülözhetetlen termék, de művészeti alkalmazása is népszerű, hiszen újrapapírból lakberendezési tárgyak, igényes kartondesign bútorok is készülhetnek.

A műanyag hulladékok hasznosításával készült termékek alkotják a kiállítás legszínesebb és legváltozatosabb részét, mert ezekből készül a legtöbbféle újrahasznosított termék (esőkabát, fekvőrendőr, kerítésoszlop, polár pulóver, stb.) és a legtöbb hasznosító cég is ebben az iparágban működik Magyarországon. De nagyon fontos, hogy amikor csak tudjuk, kerüljük el pl. a műanyag szatyrok és egyéb olcsó, gyenge minőségű műanyag termékek használatát! A kiállításon a megelőzésre is adunk egypár hasznos tanácsot.

Az alumínium italos dobozok szelektív gyűjtése és hasznosítása is bemutatkozik, melynek kuriózuma, a londoni metró szellőzőventillátorának alkatrészei. Ezek ugyanis a Mátra lábánál fekvő Apc város alumíniumhasznosító üzemében készülnek, az általunk elfogyasztott üdítők és sörök dobozából. A lakossági szelektív hulladékgyűjtés terjedésével az anyagában hasznosítható hulladékok mellett egyre nagyobb arányban jelennek meg az energetikai célra hasznosítható vegyes hulladékok. A gumiabroncsok, csontlisztek, fáradt olajok energetikai hasznosítása mellett ezért is szerepel a kiállításon a vegyes műanyag hulladékok cementipari hasznosítása, ahol a visszanyert energia tekinthető az így hasznosuló hulladék végtermékének.

A hulladék gumiabroncsok hasznosítása az energianyerés mellett egyre több helyen eredményezi játszóterek, futópályák vagy éppen hangfogó falak burkolatát. A gumihulladék darálékából préseléssel előállított járólapok is a kiállítás tárlatát színesítik, a gyerekek nem kis örömére.

Az elektronikai hulladékok szelektív gyűjtése és hasznosítása, a finanszírozás jogszabályi háttérének megteremtését követően igen gyorsan fejlődő új iparágként jelent meg. Ma még elsősorban alapanyagot gyártanak ezekből a hulladékokból, de például az elektromos és elektronikai berendezések műanyag burkolatának újrafeldolgozása révén már késztermékek is készülnek, amelyek szintén láthatóak a kiállításon.

Napjainkban újra kezd "divatba jönni" a komposztálás -mely egyre komolyabb szerepet kap-, hiszen az uniós és hazai jogszabályok is előírják, hogy a települési szilárd hulladékokban jelentősen csökkenteni kell arányukat. Ezért a hulladékgazdálkodásban fontos szerepet betöltő házi és ipari komposztálás, számos praktikával és ötlettel jelenik meg a kiállításon, mint pl. a komposztáló kas, ami megjelenése óta sokakat buzdít a cselekvésre!

A Hulladékból Termék kiállítás elsősorban a lakosság - ezen belül is kiemelten az iskolások és egyetemisták tájékoztatását szolgálja. Indulásunk több mint 350.000 gyermek látta a legkülönbözőbb újrahasznosítási módozatokat.

Nem titkolt cél, hogy a kiállítás szervezői szeretnék eloszlatni azt a tévhitet is, miszerint a szelektíven gyűjtött hulladékok összeöntésre kerülnek.

http://www.okopack.hu/hulladekbol-termek-kiallitas

 
 

Összes alkalom

  • from 02 05 2013 to 05 05 2013

Résztvevők listája

 Nincs résztvevő 

Powered by iCagenda