Zöld Karácsony - Nem, ez nem a tárgyak ünnepe

Már hetek óta bombáznak minket a különféle reklámokkal és dekorációkkal, idén ismét előrébb lopakodtak az előkészületek, már az elnyúlt késő őszi napokon szuggeráltak minket a "karácsonyi feeling"-gel. Hiába, ilyen ez a globális kalmárlogika…
Rajtunk múlik minden. Fittyet is hányhatunk az invázióra és megélhetjük a Karácsonyt, úgy, ahogy azt kell: békésen, meghitten, szeretetteljesen. Ennek ellenére sajnos sokan forgatják a szemüket az ünnepek hallatára, ez a cikk talán nekik szól a leginkább!

Fogyasztási kultúránk jelenlegi állapotában nem fenntartható, s ez fokozottan értendő az ünnepi alkalmakra is! Jelenleg is MÁSFÉLSZER annyit fogyasztunk mi magyarok, mint amennyit illene, az ünnepek alkalmával sáfárkodhatnánk bölcsebben pénzünkkel, erőforrásainkkal. "A jó gazda gondosságával…" - mondaná Tanár úr.

skate_3


A karácsonyi vásárlás közben, vagy utána sokszor szembesülhetünk átveréssel. Gyakori a hibás termék, amely akár komoly kárt és balesetet is okozhat! A szakemberek szerint az átlag vásárló rendkívül kiszolgáltatott, így a kellemetlenségek elkerülése miatt fontos betartanunk néhány szabályt!
További hasznos tájékoztatók a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján.
Segítségkérés fogyasztóvédelmi esetben: 06-30-9-634767

Mikor kötelező a csere?
Mindenképpen tartsuk meg a számlákat, cserére ugyanis akkor kötelezhető a kereskedő, ha bizonyítani tudjuk, hogy nála vásároltunk. Ha felfedezzük, hogy hibás a termék, ne használjuk tovább, azonnal jelentkezzünk a kereskedőnél. A hibás áru javítását a bejelentéstől számított 8 napon belül el kell végezni. Ellenkező esetben a terméket ki kell cserélni, vagy a vételárat vissza kell téríteni.

AJÁNDÉKOZÁS
Tárgy helyett élményt! Okozz igazi meglepetést és örömet!

"A szeretet az, amire a leginkább vágyunk, amiről oly sok dal, vers és film szól. Legalapvetőbb szükségletünk, amit odafigyeléssel, gyengédséggel és ajándékokkal fejezünk ki."
Tárgyak helyett közös élményeket (kirándulás, teázás, fürdőzés, stb.) is adhatunk. Erre kitűnő módszer a "Tükörben a Világ" kiállításról kölcsönzött ajándékutalvány, amit tetszés szerint BÁRHOGY kitölthetünk! Töltsd le és légy frappáns, okozz igazi meglepetést!

ajándékutalvány

"A mi kultúránkban az ajándékozás a szeretet egyik kifejezése. Egy indián törzsnél viszont betegségnek számít a birtoklás iránti vágy. Akin észreveszik, hogy túlságosan lázba hozzák a tárgyak, azért komolyan aggódni kezdenek. A betegség gyógymódja az, hogy az illetőt addig halmozzák el mindenfélével, amíg a tünetei el nem múlnak." (Forrás: Tükörben a Világ kiállítás)

A különböző szolgáltatásokra szóló utalványok is nagy eséllyel okoznak örömöt, hisz' ki ne vágyna egy masszázsbérletre, egy könyvutalványra, vagy urambocsá' egy fürdőbérletre!? Aki nagyon "méregzöld", annak ajánljuk a környezetbarát boltba szóló utalványt!

Csatlakozzatok Zöld Karácsony Facebook csoportunkhoz, egyre több ötlettel gazdagodunk!

Lehet saját magunk által készített ("home made", Do It Yourself - DIY) ajándékkal is készülni. Ennek újra nagy értéke és jelentősége van! Számtalan ötletet meríthetünk a netről (pl.: Édes Otthon, Cellux Csoport), vagy személyesen is részt vehetünk cimboráinkkal egy kreatív pikniken, ahol szakmai segítséggel engedhetjük szabadjára fantáziánkat.
DE VIGYÁZZ! Ne porfogót, vagy gagyit készíts!

Karácsonyi workshop lehetőségek

Tárgyak helyett IDŐt - Tölts minőségi időt barátaiddal

Az idő érték, lepd meg a hozzád közel állókat egy kellemes délutáni forraltborozással vagy egy sétával a parkban. A lényeg, hogy egy pár órára letedd a rohanó életedet és valami mindkettőtök számára értékessel töltsd meg. Akár tanulhatsz is valami olyat, amit már régóta tervezel, például kötni, mézeskalácsot készíteni, barkácsolni, bármit, amiben egyikőtök csak egy kicsivel is járatosabb, mint a másik. Lesd meg a SlowBudapest képeit, mit kérnének a belvárosi járókelők idén Karácsonyra:

nelli

Adj HASZNÁLHATÓ ajándékokat

Minden háztartásban használunk szappant, kozmetikumokat, sőt ha megtanulsz sajtot készíteni és tésztát gyúrni, az egy lépés lehet az önfenntartás irányába. Jó hangulatú workshopkat tart a Messzelátó Egyesület, ahol amellett, hogy saját készítésű termékekkel pakolsz fel, tudással gazdagodsz, magán a programon való részvétei is lehet az ajándék! Még három alkalom Karácsonyig!

sajt

Nálatok is törnek az edények? Unod az "ajándék" reklámbögréket, amiknek az árát úgyis, rajtunk, vásárlókon verik le? A MadeByYou a kerámiafestésre "szakosodott" és bár nem az újrahasználat jegyében szervezik alkotóműhelyeiket, de kreatív közösségi programnak kiváló.

mby

"Év végi bulik" - avagy Ünnepek az irodában

Te vagy a programfelelős? Csapatépítő helyszínt keresel? Környezetbarát módon oldanád meg a dekorációt? Nagyszerű ötleteket találsz a kockacukor blogban: csillagok gemkapocsból, asztali karácsonyfa, ráadásul a már kézbesített borítékokra is oszthatsz egy utolsó szerepet mielőtt a papírgyűjtőbe kerülnének.

A csapatépítő helyszínt és programot pedig bízd a Medence Csoportra, akik a re+concept programon belül reklám molinókból készítenek különféle méretű és funkciójú táskákat

hulladékból művészet galéria 6

Ha vége az ünnepeknek - Mi lesz a karácsonyfával?

Erre már a fa megvásárlásakor ügyelnünk kell, érdemes végiggondolni hány évbe tellett mire a fa megnőtt, mennyi ideig gyönyörködünk benne eztán (Egy vagy két hét? Tényleg megéri?).

fenyőfa

Vágott fenyő helyett környezettudatos választásnak bizonyul a visszaváltható karácsonyfa rendszer, mely az előző években a Humusz és a Rügyecskék Alapítvány szervezésében, az Oázis kertészetek közreműködésével valósult meg.

Aki ragaszkodik - az egyébként csak a XIX. század óta elterjedt - hagyományhoz, és a fenyőfaárusoktól szerzi be az idei tűlevelűt, néhány ötlettel csökkentheti személyes környezeti terhelését. A "termikus hasznosítás" során hőenergiává hasznosul (csak a gyerekek meg ne lássák;) ) illetve komposztálás útján virágföld alapanyagává válik. Fontos tudni, hogy terpén és gyanta-tartalma miatt több időt vesz igénybe a lebomlás, és főképp gombák végzik, melyeknek több levegőre és napfényre van szüksége, így érdemes -felaprítás után- a rácsos szerkezetű lombkomposztálóba tenni.

Ha egyikkel sem rendelkezünk, leadhatjuk a lakóhelyünkhöz közel eső FKF pontban.

Az újrahasznosítás szellemében fahulladékból és PET palackból készült fákat is állíthatunk akár :

ujrahaszn fa_3  fenyofa_6
ujrahaszn fa_2

Forrás: www.okopack.hu